Projects

Corfton Road Surgery

  • Client: One Medical Group
  • Sector: Healthcare
  • Project Type: Extension and refurbishment
  • Project Start: Dec 2020
  • Project Completion: TBC 
  • Project Value: Confidential

The Corfton Road Surgery is a façade retention and new build project located in the Ealing Cricket Ground Conservation Area in Greater London. The new development improves upon the previous provision providing flexible modern facilities fit for primary healthcare in the 21st century. The primary care centre is also a response to central government policy of increasing primary care facilities in the communities which they serve, lessening the reliance upon secondary care.

By embracing digital consultation and creating new spaces based around this concept the development can serve enhanced primary care services for a much larger patient list than would have ordinarily been the case with a traditional build. QAD were commissioned for this project off the back of a track record of producing high quality contemporarily designed primary care facilities in many cases located within Conservation Areas in response to often challenging briefs. The immediate neighbours to the site had to be carefully considered so as to not adversely affect their environment with the much larger replacement surgery.

A small but influential cohort from the practice formed themselves in order to brief the design team and to respond in turn to our team’s interpretation of that brief in the form of the evolving building design. The wider stakeholder group were seen as key contributers and a significant amount of effort was placed in positively engaging with all of these all in the midst of a world wide pandemic, therefore utilising technology to effectively communicate and record the collaboration.

The willingness of QAD to lead and adapt this project to be an innovative approach in the provision of primary care both through the use of space and spaces and in the whole notion of what future primary care should be was all fundamental in the Clinical Commissioning Group ultimately agreeing the go ahead for the project. It was essential that this should not be just another formulaic healthcare building. Through the hosting of workshops and intensive design presentations the aspirations of the practice and the CCG were married.

The use of BIM brought immense value to this project primarily in assisting our ability to be able to adapt and evolve the design efficiently, but also in particular in the development of Room Data Sheets and the subsequent communication of spaces and design ideas to the end users and other stakeholders alike. The investment in time in utilising this tool is a commitment that QAD are happy to undertake as it has proved its worth time and again in benefiting the project as a whole and everyone involved within it.

There has been a genuine acknowledgement by the multifaceted client that the QAD investment in every respect of this project has been a large contributory factor in the project success. This is borne out through constantly positive feedback from the end users in relation to the performance of the development team as a whole. The client is hugely happy with the outcome of the design process and the end users are very happy about their future new home.